image not found

MEDICUL DE FAMILIE si MEDICINA DE FAMILIE

medic de familie sector 5 BUCURESTI

MEDICUL DE FAMILIE si MEDICINA DE FAMILIE

medic de familie sector 5 BUCURESTI

Medicina de familie:

 

‘’Medicina de familie este o disciplină academică şi ştiinţifică ce are un conţinut propriu educaţional, de cercetare, de medicină bazată pe dovezi şi de activitate clinică, precum şi o specialitate clinică orientată spre asistenţa primară. ‘’

                                          (WONCA EUROPE) 

 

Dacă medicina este apreciată ca cea mai umană dintre profesii, atunci portdrapelul ei este Medicina de Familie (OMS) 


Prin dezvoltarea extensivă a medicinei specializate s-a ajuns la paradoxul unor cheltuieli foarte mari, greu suportate de societate pentru un grup restrâns de pacienţi care aveau nevoie de servicii sofisticate în raport cu nevoile medicale primite la nivel populaţional, din care motiv în ultimii 35-40 ani în lume a fost redescoperită Medicina de Familie ca specialitate capabilă să acopere nevoile reale de sănătate a populaţiei, în concordanţă cu posibilităţile societăţii de a satisface aceste nevoi.

 

Medicina de familie este cea mai veche specialitate medicală, practicată încă din antichitate, iar in acest moment este baza asistenţei medicale în toate sistemele naţionale de sănătate. 

 

Este specialitatea ce asigură asistenţa medicală primară şi continuă, care prin acţiuni terapeutice, profilactice, educaţionale şi de recuperare contribuie la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei şi colectivităţii. 

 

 

Medicul de familie:

 

Medicul de familie cunoaşte nu numai individul, ci şi familia acestuia, cu toate problemele ei, este “sfătuitorul” şi prietenul ei. 

 

  • Asigură accesul la asistenţa medicală a populaţiei.
  • Facilitează intrarea şi orientarea pacientului în sistemul de sănătate.
  • Efectuează asistenţa medicală a omului sănătos.
  • Efectuează supravegherea medicală continuă. 
  • Depistează şi urmăreşte factorii de risc endogeni şi exogeni şi instituie măsurile necesare de înlăturare sau controlare a acestora (prevenţia primară).
  • Depistează şi tratează cât mai precoce diferite îmbolnăviri acute şi cronice .
  • Acordă asistenţă medicală de urgenţă la cabinet, la domiciliu sau la locul accidentului, reţine ce poate trata sau trimite în timp util la unităţile sanitare ierarhice.
  • Acordă asistenţa medicală, urmărind să stabilească un diagnostic cât mai exact şi să aplice un tratament cât mai adecvat, în pas cu noile date ştiinţifice, care şi-au dovedit eficacitatea şi inofensivitatea.
  • Aplică măsurile de prevenire şi combatere a bolilor infecţioase şi parazitare.
  • Organizează şi conduce acţiunile prevăzute în campaniile de vaccinări (profilaxie specifică). 
  • Asigură asistenţă medicală familiei şi comunităţii 
  • Realizează sarcinile ce-i revin în cadrul programelor naţionale de sănătate, elaborate de Ministerul Sănătăţii. 
  • Un bun Medic de Familie trebuie să aibă nu numai aptitudini profesionale, ci trebuie să fie un bun psiholog, să aibă aptitudini de comunicare, să fie un om deschis, prietenos, cu mare dragoste de oameni.
  • MF se ocupă nu numai de omul bolnav, ci trebuie să aibă în vedere în primul rând omul sănătos, pe care trebuie să-l monitorizeze în scopul menţinerii sănătăţii acestuia.

MF este consilierul şi reprezentantul pacientului în relaţia cu alţi specialişti.

 

Activitatea Medicului de Familie este atât curativă, cât mai ales preventivă. 
medic de familie
Facebook Comments Box

Sharing is caring!

Related Posts